Карта (Вид на проживання) “приватне і сімейне життя”

Карта (Вид на проживання) “приватне і сімейне життя”

 Джерело: http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F2209.xhtml

Принцип

Якщо ви перебуваєте у Франції у вас тут є особисті та сімейні зв’язки, ви можете отримати тимчасовий вид на проживання “приватне і сімейне життя”. Дана карта включає дозвіл на роботу.

Далі будуть перераховані категорії громадян, що мають право отримати цю карту.

 

Сім’я іноземного громадянина, що має дозвіл на проживання у Франції

Ви маєте право на карту “приватне і сімейне життя”, якщо ви чоловік/дружина, чи дитина:

  • Іноземця, який законно проживає в Франції, і вам було дозволено проживати у Франції для об’єднання сім’ї .

В цьому випадку, ви отримаєте вашу карту в кінці терміну дії вашої першої візи, або першої карти, якщо ви отримали таку вже перебуваючи у Франції

  • іноземця, який має візу “компетенції та таланти”, або salarié en mission ou carte bleue européenne (вам потрібно в’їхати до Франції з довгостроковою візою, більше 3 місяців, – крім винятків),
  • Іноземця, який має карту науковця (потрібно в’їхати до Франції з довгостроковою візою)
  • Іноземця, який має статус “довгострокового резидента – ЄС” в іншій країні Європейського Союзу (ЄС), і дозвіл на тимчасове проживання у Франції. Ви повинні до того легально проживати в цій країні ЄС з вашим чоловіком/дружиною або батьком/матір’ю. В такому випадку вам не потрібна попередня французька віза

Якщо ви отримали першу карту як дитина, то до Франції ви в’їжджаєте з правами неповнолітнього. Карту, яка дозволяє працювати, ви можете отримати в 16, або 18 років. Запит треба зробити до того, як вам виповниться 19 років (без винятків).

 

Чоловік/Дружина особи, що має французьку національність  

 

Карта “Приватне і сімейне життя” може бути видана у багатьох випадках.

Дана карта видається по закінченню тривалості вашої першої візи, тобто на другий рік вашого проживання у Франції. Ви не повинні розставитися з вашим партнером крім випадків його/її смерті, або насильства, якого ви зазнали в сім’ї.

Однак, якщо ви в’їхали до Франції без довгострокової візи, ця карта може бути вам надана в окремих випадках. Ви повинні виконати певні умови :

  • Ваш шлюб повинен бути зареєстрований у Франції
  • Ви повинні в’їхати до Франції законно (з Шенгенською візою)
  • Ви повинні прожити більше 6 місяців з вашим партнером у Франції.

Карта “Приватне і сімейне життя” може бути надана, якщо раніше ви мали іншу карту (наприклад, студент, або працівник),і якщо ця карта була дійсна, коли одружились з особою французької національності

 

Батько/матір дитини, що мають французьку національність

Якщо ви батько або мати неповнолітньої особи, що має французьку національність і проживає у Франції, ви можете отримати карту “особисте і сімейне життя”

Вам не обов’язково мати дійсну візу.

Ви маєте робити внесок у виховання та утримання вашої дитини з її народження, або не менше 2 років.

 

Молоді іноземці

Ви можете отримати карту “приватне і сімейне життя, якщо:

  • ви в’їхали у Франції (навіть якщо не з метою об’єднання сім’ї), до ваших 13 років (з цього віку ви проживали з принаймні одним з ваших батьків у Франції)
  • якщо в 16, або менше, років, ви потрапили в службу соціальної допомоги дітям (за певних обставин)
  • якщо ви народилися у Франції і жили тут протягом принаймні 8 років безперервно, і навчалися, починаючи з 10 років, принаймні 5 років у французькому навчальному закладі.

Ви можете зробити свій запит починаючи з 16 років, якщо ви хочете працювати, і аж до 19 років. Якщо ви народилися у Франції і проживаєте тут, ви можете це зробити до 21 року.

Вам не обов’язково мати дійсну візу.

 

Іноземні, що отримали захист

Ви можете отримати карту “приватне та сімейне життя”:

  • якщо ви були визнані особою без громадянства, або отримуєте окремий додатковий захист. Ваш партнер і діти (віком від 16 до 19 років) можуть також отримувати цю карту. Ваш шлюб повинен бути зареєстрований до отримання статусу не менше 1 року. Ваш партнер повинен довести, що ви проживаєте разом
  • Якщо ви тримаєте пенсію через нещасний випадок на роботі, або професійне захворювання, надану французькою організацією. Ваш відсоток інвалідності повинен бути принаймні 20.
  • Якщо ви серйозно хворі і проживаєте (принаймні один рік) у Франції. Ви повинні слідувати окремій процедурі.
  • Якщо ви не потрапляєте до жодної з вищевказаних категорій, але все одно маєте сильні особисті та сімейні зв’язки у Франції (наприклад, якщо ви маєте PACS). В цьому випадку, ви повинні довести давність та стабільність вашого проживання у Франції. Ваші умови життя, інтеграція у Франції, а також зв’язки з вашими родичами в Україні, також беруться до уваги при розгляді вашого запиту.

Вам не обов’язково мати дійсну візу.

 

Запит

Ви повинні зробити свій запит в префектурі або су-префектурі за місцем проживання

Якщо ви належите до громадян, що повинні мати візу для отримання даної карти, то ваша віза не повинна бути простроченою

Право працювати

Карта “Приватне і сімейне життя” дозволяє здійснювати всі види професійної діяльності.

Вам не потрібно отримувати окремого дозволу на роботу у Франції.

 

Корисна інформація

Анонімна і безкоштовна інформаційна служба, для іноземців, та фахівців, які з ними працюють

За телефоном: +33 (0) 1 53 26 52 82
Відкрито з понеділка по п’ятницю з 9 до 13 і з 14 в 16 години

 

Пер. Ірина Листопад